Kosten factoring

Er zit diversiteit in de kosten van factoring:

• Traditionele factoring (waarbij verpanding van facturen plaatsvindt) kost tussen de 0,1 % en 1,2 % van de omzet. Tevens wordt er een debetrente in rekening gebracht over het gebruik onder de faciliteit. Dit rentetarief is vergelijkbaar met een bancair tarief.

• American Style factoring (waarbij een verkoop van de facturen plaatsvindt) kost gemiddeld tussen de 2 % en 8 % van de verkochte omzet. Dit is inclusief een rentecomponent.

Voordelen factoring

Het grote voordeel van factoring is dat u over meer liquide middelen gaat beschikken waardoor u sneller kunt groeien, investeren of uw leveranciers sneller kan betalen. De factormaatschappij maakt uw facturen ‘contant’. Een factormaatschappij financiert een factuur veel hoger dan een bank (tot 90%, een bank gaat vaak niet verder dan 60%) en veel langer (tot wel 90 dagen na vervaldatum).

Een factormaatschappij groeit met het bedrijf mee. U hoeft niet iedere keer naar de kredietcommissie van een bank als u meer geld nodig heeft.

Daarnaast is het een groot voordeel dat u zich op het ondernemen kan concentreren en alle rompslomp van debiteurenbeheer, incasso etc. uit handen geeft.

Nadelen factoring

Het belangrijkste nadeel van factoring is dat u los van rente ook een factorfee moet betalen. Dit is of een vast bedrag per factuur (bijvoorbeeld 10 euro) of een fixed fee (bijvoorbeeld 20.000 euro per jaar) of een percentage over de omzet (vaak tussen de 0,1 en 1%). Het kan ook een combinatie hiervan zijn. Bij American Style factoring (verkoop van facturen) betaalt u geen rente, slechts een percentage van de omzet (variërend van ca. 4 tot 8%). Overigens zijn de kosten voor factoring vergeleken met 10 of 20 jaar geleden jaren behoorlijk gedaald.

Een ander mogelijk nadeel is dat er nogal wat ‘handeling’ bij komt kijken. Afhankelijk van welke vorm van factoring u kiest kan een factormaatschappij verlangen dat u een verpandingsclausule opneemt, uw voorraden worden geaudit en verpandingslijsten worden opgestuurd. De praktijk leert dat de meeste bedrijven hier (na 1 of 2 maanden) aan wennen. De klanttevredenheid bij factormaatschappijen is over het algemeen vrij hoog.

Leasing

Wilt u uw auto’s en/of machines financieren, of de beste voorwaarden realiseren op uw wagenpark? Ook dan helpen wij u graag!

Kosten advieskantoor

Wij, als advieskantoor, worden doorgaans betaald door de maatschappijen, maar ook wel op basis van een succes fee (als % van het afgesloten krediet of een deel van de gerealiseerde kostenbesparing).

Factoring . Kosten factoring . Over ons . Contact


copyright ©   Dutch Assets Group